De schottenpomp
Op veel industriële installaties met werkdrukken tot circa 200 bar, zoals persen en spuitgietmachines worden schottenpompen toegepast. Het voordeel van schottenpompen is de continue (niet pulserende) volumestroom en het daarmee samenhangende lage geluidsniveau. De rotor met de radiaal geplaatste schotten wordt van buitenaf aangedreven. De rotor is excentrisch geplaatst ten opzichte van de stator of slagring. De mate van excentriciteit is een maat voor het slagvolume van de pomp. Bij een excentriciteit van nul, te realiseren door de slagring te verplaatsen, kan het slagvolume van de pomp teruggeregeld worden tot 0 cm3 per omwenteling: de pomp levert dan geen olie meer.
Werking van de pomp: aan de zuigzijde neemt het kamervolume toe: er onstaat een volumevergroting waardoor er olie wordt aangezogen. Aan de perszijde neemt het kamervolume tussen de schotten af en wordt de olie de persleiding in verdrongen. De druk aan perszijde wordt bepaald door de weerstand die de olie in het hydraulische systeem ondervindt. De belangrijkste weerstand is de belasting op de aan te drijven hydromotor of cilinder. De onderdruk aan zuigzijde mag nooit groter worden dan ca. 0,1 tot 0,2 bar daar er anders gevaar voor cavitatie bestaat.
Op veel industriële installaties met werkdrukken tot circa 200 bar, zoals persen en spuitgietmachines worden schottenpompen toegepast. Vaak zijn dit schottenpompen met een regelbaar slagvolume. De rotor met de radiaal geplaatste schotten wordt van buitenaf aangedreven. De rotor is excentrisch geplaatst ten opzichte van de stator of slagring. De mate van excentriciteit is een maat voor het slagvolume van de pomp. Door de slagring tegen de veerdruk in (hydraulisch) te verplaatsen ten opzichte van de rotor wordt de excentriciteit verkleind en neemt het slagvolume af. Als het hart van de slagring samenvalt met het hart van de rotor, de excentriciteit is dan 0, is het slagvolume van de pomp teruggeregeld tot 0 cm3 per omwenteling: de pomp levert dan geen olie meer.
Vaak wordt dit type pomp uitgerust met een zogenaamde 'constant drukregeling' waarbij het slagvolume van de pomp bij een bepaalde instelbare druk teruggeregeld wordt tot nulopbrengst