U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Accumulatoren

Accumulatoren worden toegepast:

  • om kortstondig een grote volumestroom te kunnen leveren;
  • om het systeem of een deel daar van op druk te houden;
  • om drukstoten op te vangen of druktrillingen te dempen;
  • als verend element.

Alle accumulatoren werken volgens hetzelfde principe: bij de zuigeraccumulator bevindt er zich aan de holle kant van de zuiger stikstofgas met een bepaalde voordruk, de zogenaamde stikstofvoordruk. Deze voordruk wordt gemeten aan gaszijde bij een 'lege' accumulator (= accumulator zonder olie). Op het moment dat de accumulator gevuld wordt met olie springt de manometer direct naar een druk die overeenkomt met de voordruk, in de animatie is dat de druk van 80 bar (8 MPa). Voor een goede werking van het systeem is een juiste voordruk een must! De voordruk moet dan ook volgens voorschrift regelmatig worden gecontroleerd. De foto onder geeft een balgaccumulator. Deze is voorzien van een rubberen balg die gevuld wordt met stikstof. Een kleiner type accumulator, de membraanaccumulator, wordt veel toegepast als verend element.

 


Let op: bij ondeskundig gebruik kunnen accumulatoren (=stille energiebron) levensgevaarlijk zijn.
Bij werkzaamheden aan het systeem moet de accumulator conform de instructies van de leverancier volledig worden ontlast en van het systeem worden afgesloten!!