U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Axiale plunjerpompen

Voor systemen met hogere drukken of grotere vermogens worden plunjerpompen toegepast. Bij de axiale plunjerpompen liggen de cilinders parallel aan de aandrijfas (zie tekening). De schuin staande plaat, de zogenaamde slagplaat zorgt voor de heen en weer gaande beweging van de plunjers. De plunjers zijn voorzien van hydrostatisch gesmeerde glijschoenen waardoor de wrijving tussen plunjers en slagplaat tot een minimum is teruggebracht.

In basis zijn er drie mogelijkheden:

  • Een roterende slagplaat en een stilstaand cilinderblok;
  • Een stilstaande slagplaat en een roterend cilinderblok;
  • Een roterende slagplaat en een roterend cilinderblok.

 Axiale plunjerpomp met roterende slagplaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De as van de pomp wordt aangedreven ende roterende slagplaat zorgt voor de heen en weer gaande beweging van de plunjers. De plunjers zijn voorzien van hydrostatisch gesmeerde glijschoenen waardoor de wrijving tussen plunjers en slagplaat tot een minimum is teruggebracht. De pers- en zuigkleppen zorgen voor een scheiding tussen pers- en zuigzijde van de pomp. Het omkeren van de draairichting van de aandrijfas heeft bij deze pomp geen gevolgen voor de stromingsrichting! Dit type pomp kan echter niet als hydromotor werken. De twee andere typen axiale plunjerpompen hebben een roterend cilinderblok en kunnen daarom zonder kleppen werken; zij zijn dan ook geschikt om als hydromotor te functioneren.

 

Axiale plunjerpomp met roterend cilinderblok en stilstaande slagplaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het voordeel van een constructie waarbij het cilinderblok draait is dat er geen kleppen nodig zijn omdat de pomp altijd zuigt en perst over dezelfde draaihoek. De animatie geeft het bewegingsverloop van slechts één plunjer; in het algemeen heeft deze pomp 5, 7, 9 of 11 plunjers.
Het roterende cilinderblok loopt aan de rechterzijde tegen de in het huis vast gemonteerde poortenplaat (geel) aan. In zijaanzicht A-A is de poortenplaat (geel) met de twee niervormige poorten weergegeven.
Dit type pomp wordt ook veel toegepast met regelbaar slagvolume waarbij men kan kiezen voor een druk- of volumestroomregeling of een combinatie van beide ('Load Sensing' met drukafsnijding). Dit type pomp is ook geschikt om als hydromotor te functioneren.